Aanschaftips

Aanschaftips

Het houden van knaagdieren is heel erg leuk, maar kost ook veel tijd en aandacht. Denk er altijd goed over na voor u een dier aanschaft en stel uzelf de volgende vragen: Heb ik er wel voldoende tijd en geld voor? Kan ik het dier een goed onderkomen en voldoende aandacht geven? Hoe lang leeft het dier en wat doe ik tijdens vakanties? Misschien blijkt dat een wekelijks bezoek aan een kinderboerderij ook een goede oplossing is.

Opvangcentra
Weet u zeker dat u één of meerdere dieren wilt houden? Neemt u dan eens een kijkje bij één van de vele Opvangcentra die Nederland rijk is. Deze opvangcentra kunnen u goed kunnen voorlichten over het karakter en de achtergrond van het dier. De dieren zijn over het algemeen gecontroleerd door een dierenarts, de konijnen gevaccineerd en de rammetjes (mannetjes konijnen) gecastreerd. Vaak kunt u ook voor jonge dieren bij een opvangcentrum terecht.

Fokkers
Wees altijd kritisch als u een dier uitzoekt. Bij malafide (brood)fokkers worden dieren onder erbarmelijke omstandigheden gefokt en vervoerd. De dieren komen op de markt via Nederlandse groothandels en tussenhandelaren, maar worden ook vanauit huis of via marktplaats verkocht.
Wanneer moet u argwaan krijgen?

  • Er zijn meerdere soorten dieren en er zijn altijd dieren op voorraad.
  • Er worden dieren aan huis geleverd.
  • U mag de ouderdieren niet zien.
  • U mag de verblijven van de dieren niet zien of deze zijn bijvoorbeeld klein of vies.
  • De dieren worden niet in huiselijke kring grootgebracht, maar er is bijvoorbeeld een schuur vol met dieren.
  • Dieren zijn angstig en bang voor mensen, omdat de jongen weinig contact hebben gehad met mensen en weinig in de hand zijn genomen.
  • De dieren hebben geen schone ogen, oren, neuzen of achterkanten, geen mooie glanzende vacht, zijn niet fit of zijn lusteloos.
  • Het moederdier is niet bij de jongen of ze ziet er mager of lusteloos uit.
  • Er worden geen kritische vragen aan u, als toekomstige eigenaar, gesteld.

Wees kritisch en koop bij twijfel geen dier!

Verzorging
Zoekt u goede betrouwbare informatie over hoe uw huisdier te verzorgen? Neemt u dan eens een kijkje in de huisdierenbijsluiters van de LICG. Het LICG is het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren.

De huisdierenbijsluiters geven voor ieder huisdier dat je in Nederland mag houden betrouwbare informatie over het gedrag, de gewenste huisvesting, de verzorging en de voeding. Ook aan ziekten en aandoeningen, risico’s en benodigde ervaring bij het houden en de verwachte kosten wordt aandacht besteed. Een goede bron voor informatie dus!

Cavia
Chinchilla*
Degoe*
Hamster
Konijn
Mongoolse gerbil
Muis
Rat

* Vanaf 2014 mogen Degoes niet meer gehouden worden. Chinchilla’s mogen na 2014 alleen onder bepaalde voorwaarden worden gehouden. Kijk hier voor meer informatie.

Advertenties